• خانه
  • بورس بانک و بیمه
1401/01/04-15:22

رمز ریال ملی از اوایل امسال راه‌اندازی می‌شود

رمز ریال ملی از اوایل امسال راه‌اندازی می‌شود

براساس اعلام مسئولان بانک مرکزی، با اقدامات صورت گرفته از رمز ارز ملی که انتشار آن بر پایه ریال است، در سال جاری رونمایی و جایگزین اسکناس خواهد شد.

به گزارش اکوفارس به نقل از ایسنا، در اوایل پاییز سال گذشته بود که صحبت‌هایی از سوی مسئولین مبنی بر راه‌اندازی رمز ارز ملی بر پایه ریال مطرح می‌شد و رئیس کل بانک مرکزی نیز اعلام کرد: رمزپول ملی از جمله موارد مهم در دستور کار بانک مرکزی است که زیرساخت و دستورالعمل‌های مربوط به آن تدوین شده و در آینده نزدیک به صورت آزمایشی راه اندازی خواهد شد.

ماجرا از این قرار است که در سال‌های اخیر توجه سرمایه‌گذاران و عامه مردم به رمزارزها برای سرمایه‌گذاری در این بازار به‌منظور حفظ ارزش پول و سرمایه جلب شد و افراد زیادی وارد این حوزه شدند که سوءاستفاده‌های زیادی نیز در پی این موضوع از استخراج غیرمجاز تا مالباختگی با مبادله رمزارز غیرقانونی صورت گرفت.

در این بین، به‌دلیل ناشناخته بودن دنیای رمزارزها، سیاستمداران در کشورهای مختلف آگاهی کافی برای چارچوب‌گذاری و تدوین قانون‌ در این حوزه نداشتند و تاکنون نیز تکلیف مجاز یا ممنوع بودن مبادله رمزارزها به‌خصوص در ایران مشخص نشده است.

از سوی دیگر، از آنجا که در بسیاری از کشورهای دنیا هنوز رمزارزها را به رسمیت نشناخته‌اند و عمده واکنش نسبت به این فناوری مبتنی بر قاعده‌گذاری و کنترل فعالیت کاربران است، ایران نیز تلاش خود را می‌کند تا بتواند به تدوین قوانینی در این حوزه دست پیدا کند اما تاکنون به سرانجام مشخصی در این زمینه نرسیده است.

در کنار تدوین قوانین برای رمزارزها، مسئولان در ایران به فکر راه‌اندازی رمز ارز ملی هستند که براساس اعلام رئیس کل بانک مرکزی، رمز ریال ملی از اوایل امسال راه‌اندازی و این رمز ریال توسط بانک مرکزی منتشر می‌شود.

طبق گفته صالح‌آبادی، با انتشار رمز ریال، افراد اسکناس ریال خود را تحویل بانک مرکزی می‌دهند و رمز ریال تحویل می‌گیرند که این رمز ریال قابل استفاده برای سرمایه‌گذاری نیست و صرفا جایگزین اسکناس خواهد شد.

بانک مرکزی هدف خود از طراحی رمزریال را تبدیل اسکناس به یک موجودیت قابل برنامه‌ریزی و برنامه‌نویسی اعلام کرده تا با این فرآیند پول دارای موجودیت هوشمند شود.

مهران محرمیان_معاون فناوری‌های بانک مرکزی در تشریح ویژگی‌های رمز ریال ملی این‌گونه توضیح می‌دهد که در رمزریالی که در داخل گوشی قرار می‌گیرد، بانک به عنوان شخص سوم و واسط که امکان انتقال وجه را فراهم می‌کند، حذف و عین پول و اسکناسی که در جیب داریم به صورت الکترونیک منتقل می‌شود.

البته او یکی از ویژگی‌های حائز اهمیت رمز ریال را در مقایسه با اسکناس، سطح امنیت بالای آن می‌دانند و  می‌گوید: در واقع طراحی رمز ریال به صورتی است که ردیابی وجوه به طور دقیق قابل انجام است و حتی در صورت سرقت اطلاعات رمز ریال و هک گوشی تلفن هوشمند توسط سارقین و هکرها امکان ردیابی وجود دارد.

درحالی‌که قرار است تا بانک مرکزی در سال جاری رمز ریال منتشر کند، برخی از کارشناسان فناوری معتقدند که دیجیتالی کردن ریال، با ارزش و پشتوانه فعلی، بی‌معنی است زیرا با گذشت سال‌ها از مطرح شدن موضوع ارزهای دیجیتالی در ایران، این حوزه هنوز مقررات‌گذاری نشده و بلاتکلیف مانده است.

همچنین نسبت به دیجتالی کردن ریال انتقاد دارند زیرا به اعتقاد کارشناسان، ریال دیجیتالی هم‌اکنون در کیف‌پول‌ها و کارت‌های بانکی افراد وجود دارد و رمز ریال قرار است چه تفاوتی داشته باشد و چه سودی در این امر وجود دارد؟

علاوه براین، علیرضا شامخی، یک کارشناس حوزه رمزارزها، ورود بانک مرکزی به انتشار رمزارزها را ضروری نمی‌داند و می‌گوید: این کار مربوط به پروژه‌های تجاری این حوزه‌ است که شرکت‌های دانش بنیان متخصص در حوزه بلاکچین می‌توانند به آن وارد شوند و ضروری نیست که یک نهاد حاکمیتی به این حوزه وارد شود.

رمز ارز ملی حداقل تا اردیبهشت ۱۴۰۱ رونمایی نخواهد شد

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی گفت: موضوعات فنی و زیرساخت‌های لازم برای ایجاد رمز ارز ملی نهایی شده اما این طرح حداقل تا اردیبهشت رونمایی نمی‌شود.

مهران محرمیان گفت: هنوز خبری از تاریخ رونمایی رمزارز ملی داده نشده البته طبق برنامه زمان بندی شده، طی امسال هم پایلوت محدود و هم اجرای عمومی این طرح را شروع می‌کنیم.

به گفته معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی برخی از زیر ساخت های مربوط به رمز ارز ملی فراهم شده بود اما بعد از تصویب برخی از مقررات در رابطه با رمز ارز ملی در بهمن 1400 توسط شورای پول و اعتبار، اقدامات فنی و در پی آن زیر ساخت ها دچار تغییرات شدند. موضوعات فنی، ایجاد زیرساخت‌های لازم، هماهنگی با بانک‌ها و سایر ذینفعان نهایی شد و پیش بینی می شود در زمان نسبتا کوتاهی در سال ۱۴۰۱ به بهره برداری برسد.

محرمیان می گوید: مثل همه‌ی رمز پول‌های بانک مرکزی، رمز ارز ملی هم به صورت مرحله‌ای و فاز بندی شده راه اندازی می‌شود و در مرحله اول جامعه آماری کوچکی را در بر می گیرد و مرحله به مرحله در دسترس عموم مردم قرار می‌گیرد.

به گفته معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در مرحله اول این رمز ارز ملی بیشتر در دسترس افرادی قرار می‌گیرد که مرتبط با این پروژه هستند، در مرحله دوم یک قسمتی از منطقه جغرافیایی را در بر می‌گیرد. همانند عملکردی که چین در این زمینه داشت.

در پاییز سال ۱۴۰۰ بود که صحبت‌هایی مبنی بر راه اندازی رمز ارز ملی برپایه ریال مطرح شد. موضوعی که رئیس کل بانک مرکزی هم در بهمن ۱۴۰۰ درباره آن اعلام کرد: رمز ارز ملی از جمله موارد مهم در دستور کار بانک مرکزی است که زیرساخت و دستورالعمل‌های مربوط به آن تدوین شده و در آینده نزدیک، به صورت آزمایشی راه اندازی خواهد شد.

نظرات

captcha

اخبار مرتبط