این افزایش تحت تأثیر تقاضای پناهگاه امن در پی تشدید تنشهای تجاری جهانی، بهویژه میان آمریکا و چین، و همچنین تضعیف قابل توجه دلار آمریکا صورت گرفت.
کاهش اعتماد سرمایهگذاران به اقتصاد آمریکا پس از اعلام برنامههای دونالد ترامپ برای تغییر ساختار فدرال رزرو، بر فشار فروش دلار افزود.
بهعلاوه، اظهارات مشاور اقتصادی کاخ سفید درباره احتمال برکناری جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، نگرانیها نسبت به استقلال بانک مرکزی را تشدید کرده است.
در کنار این عوامل، کاهش نرخ بهره اخیر بانک مرکزی اروپا نیز جذابیت طلا را در فضای کمبازده کنونی افزایش داده است.
نقره هم صعودی شد
نقره نیز از این روند صعودی بیبهره نماند و با افزایشی نزدیک به ۱ درصد به حدود ۳۲.۸۰ دلار در هر اونس رسید. تضعیف دلار و نگرانیهای ژئوپولیتیک مشابه طلا، موجب افزایش تقاضا برای نقره به عنوان یک دارایی امن شد.
در پی تهدید ترامپ به دخالت در سیاستهای پولی و واکنش منفی چین به "زورگویی تجاری" آمریکا، سرمایهگذاران به سمت داراییهای کمریسکتر متمایل شدند.
باز هم کاهش قیمت نفت
در بازار انرژی، قیمت نفت برنت با افتی بیش از ۲ درصد به حدود ۶۶.۵ دلار در هر بشکه رسید. این کاهش در پی پیشرفت در مذاکرات هستهای میان آمریکا و ایران رخ داد که امید به افزایش عرضه در بازار جهانی را تقویت کرد.
مقامات ۲ کشور اعلام کردهاند در حال تدوین چارچوبی برای توافق احتمالی هستند و مذاکرات سطح بالای بعدی قرار است روز شنبه آینده (۶ اردیبهشت)در عمان برگزار شود.
از سوی دیگر، نگرانیها نسبت به تأثیرات جنگ تجاری بر رشد اقتصادی جهان و تقاضای انرژی نیز فشار مضاعفی بر قیمت نفت وارد کرده است.
همچنین انتظار میرود اوپک پلاس از ماه مه تولید خود را تا ۴۱۱ هزار بشکه در روز افزایش دهد، اگرچه این افزایش ممکن است با کاهش تولید از سوی کشورهایی که قبلاً از سهمیه خود تجاوز کردهاند، جبران شود.
در بازار گاز طبیعی، قیمت گاز در آمریکا به زیر ۳.۳ دلار به ازای هر میلیون واحد حرارتی بریتانیایی (MMBtu) رسید که پایینترین سطح در دو ماه گذشته است. افزایش تولید و پیشبینی هوای معتدلتر موجب کاهش تقاضای گرمایشی شد.
تولید روزانه گاز در ایالتهای پایینی آمریکا به رکورد جدیدی در حدود ۱۰۷.۴ میلیارد فوت مکعب رسید. با این حال، افزایش جریان گاز به پایانههای صادراتی LNG، بهویژه در تاسیسات جدید Venture Global در لوئیزیانا، بخشی از افت تقاضا را جبران کرده است.
تردید در بازار فلزات صنعتی
در بخش فلزات صنعتی، قیمت آتی فولاد میلگرد در چین به ۳۰۲۰ یوان در هر تن کاهش یافت که پایینترین سطح در هفت ماه گذشته محسوب میشود.
مازاد عرضه و نگرانیهای مربوط به تقاضا، بهویژه در بخش ساختوساز و املاک، موجب فشار بر بازار شد. ادامه بحران بدهی در شرکتهای ساختمانی و ترس از سقوط بیشتر قیمت مسکن باعث کاهش تقاضای داخلی چین برای فولاد شده است.
با وجود سیگنالهای قبلی دولت چین برای کاهش ظرفیت تولید، آمارها نشان میدهد که تولید فولاد خام در چین در ماه مارس با رشد سالانه ۳.۶ درصد به ۹۳ میلیون تن رسیده است.
در بازار سنگ آهن، قیمتها در چین به ۷۱۰ یوان در هر تن بازگشتند، در حالی که پیشتر در تاریخ ۸ آوریل به پایینترین سطح ششماهه یعنی ۶۸۵ یوان رسیده بودند.
با وجود نگرانیها نسبت به کاهش فعالیتهای تولیدی و ساختوساز در نتیجه تنشهای تجاری، چشمانداز تحریک اقتصادی در چین موجب بهبود نسبی در قیمتها شد.
افزایش فروش اوراق قرضه و رشد شاخص PMI بخش ساختوساز به بالاترین سطح ۱۰ ماهه در ماه مارس، نشانههایی از بازگشت نسبی اعتماد به بازار و حمایتهای دولت از بخشهای آسیبدیده را به همراه داشت.
در مجموع، بازارهای جهانی در فضای پرتنش اقتصادی و سیاسی با نوسانات چشمگیری همراه بودند.
طلا و نقره بهعنوان داراییهای امن تقویت شدند، در حالی که نفت و گاز طبیعی تحت فشار عرضه و عوامل ژئوپولیتیک قرار گرفتند. فلزات صنعتی نیز همچنان درگیر تردیدهای مربوط به تقاضا و تأثیرات جنگ تجاری باقی ماندهاند.
نظرات