1404/02/04-23:00

هند معاهده آبی مهم با پاکستان را معلق کرد

هند روز پنج‌شنبه به‌طور رسمی به پاکستان اعلام کرد که تصمیم گرفته معاهده‌ای که در سال ۱۹۶۰ برای تقسیم آب یک رودخانه میان دو کشور امضا شده را به حالت تعلیق درآورد.

به گزارش فارس، وزیر منابع آبی هند «دباشری موکرجه» در نامه‌ای به همتای پاکستانی‌اش به صورت رسمی اعلام کرده دهلی‌نو تصمیم به معلق کردن «معاهده تقسیم آب رودخانه» سند گرفته و این تصمیم «با اثر فوری» قابل اجرا است.

او در این نامه با اشاره به حمله روز سه‌شنبه افراد مسلح به سمت گردشگران در منطقه «پهلگام» (یا «پاهالگام») که به کشته شدن دست‌کم ۲۶ نفر منجر شد پاکستان را به «حمایت مدام از تروریسم فرامرزی» در جامو و کشمیر متهم کرده است.

معاهده آب‌های سند (Indus Waters Treaty) توافقی تاریخی است که در سال ۱۹۶۰ بین هند و پاکستان با میانجی‌گری بانک جهانی امضا شد.

این معاهده، تقسیم و استفاده از آب‌های رودخانه سند و پنج شاخه اصلی آن (جهلم، چناب، راوی، بیاس و ستلج) را بین دو کشور تنظیم می‌کند.

این توافق‌نامه به دلیل پایداری خود حتی در زمان جنگ‌های هند و پاکستان (مانند جنگ‌های ۱۹۶۵ و ۱۹۷۱) و نقش حیاتی آن در تأمین آب دو کشور، به‌عنوان یکی از موفق‌ترین معاهدات دوجانبه در تاریخ روابط پرتنش این دو همسایه شناخته می‌شود.

با این حال، اهمیت این معاهده برای پاکستان به مراتب بیشتر از هند است، زیرا اقتصاد، کشاورزی و امنیت آبی این کشور به شدت به آب‌های تحت پوشش این معاهده وابسته است.

تصمیم هند بعد از حمله تروریستی در تاریخ ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ (۲۲ آوریل ۲۰۲۵) در منطقه توریستی پهلگام رخ داد. این منطقه در دره بایساران در ایالت «جامو و کشمیر» هند قرار دارد.

حمله مذکور که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه طی دو دهه اخیر محسوب می‌شود، دست‌کم ۲۶ کشته و بیش از ۱۲ زخمی بر جای گذاشت.

اکثریت قربانیان گردشگران هندی بودند، اما گزارش‌ها از کشته شدن یک شهروند نپالی و یک راهنمای تور محلی نیز حکایت دارند

تاکنون هیچ واکنش رسمی از سوی دولت پاکستان به تصمیم هند گزارش نشده است، اما انتظار می‌رود که اسلام‌آباد این اقدام را محکوم کرده و احتمالاً به نهادهای بین‌المللی، از جمله بانک جهانی، شکایت کند.

نظرات

captcha

اخبار مرتبط