ترامپ تصریح کرد: این کانالها بدون ایالات متحده آمریکا وجود نخواهند داشت. من از مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، خواستهام که فوراً به این وضعیت رسیدگی کند و آن را به یادگار بگذارد.
کانال پاناما که اقیانوسهای اطلس و آرام را به یکدیگر متصل میکند، در سال ۱۹۱۴ آغاز به کار کرد. این کانال توسط آمریکا ایجاد شد و کنترل آن در ۳۱ دسامبر ۱۹۹۹ به پاناما واگذار شد.
کانال پاناما بر اساس توافقنامه ۱۹۷۷ که توسط «جیمی کارتر» رئیسجمهور دموکرات سابق آمریکا امضا شد و شامل بی طرفی کانال و دسترسی آن به تجارت جهانی بود، به این کشور آمریکای مرکزی سپرده شد. پاناما در سال ۱۹۹۹ کنترل کامل این گذرگاه تجاری را به دست گرفت.
چشمداشت ترامپ به کانال پاناما بهعنوان یکی از شریانهای دریایی کلیدی که حدود ۵ درصد تجارت جهانی را به خود اختصاص داده، این آبراهه بیناقیانوسی را در کانون توجهها قرار داده است.
ترامپ پیش از دور دوم ریاست جمهوری خود (اواخر دسامبر۲۰۲۴/ اوایل دی ماه ۱۴۰۳ ) از پاناما به دلیل تعرفههای گزاف ادعایی بر کشتیهای آمریکایی به شدت انتقاد و در کنایهای آشکار به چین، تهدید کرد که خواستار «بازگرداندن» کانال به آمریکا برای جلوگیری از افتادن آن به «دست افراد نادرست» است. او تاکید کرد: کانال پاناما برای تجارت آمریکا و همچنین برای استقرار سریع نیروهای دریایی آمریکا در اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام اهمیت حیاتی دارد.
نظرات