در ویرایش پیشین این نظام رتبهبندی ۷۳ موسسه از ایران در میان موسسههای برتر آسیا جای گرفته بودند. در نمودار یک، روند سالانه شمار موسسههای ایرانی در نظام رتبهبندی دانشگاههای آسیایی گزارش شده است.
بر پایه نمودار یک، روند سالانه شمار موسسههای ایرانی در نظام رتبهبندی دانشگاههای آسیایی همواره رشد داشته است و در ویرایش ۲۰۲۵ به ۸۱ موسسه رسیده است. روششناسی رتبهبندی دانشگاههای آسیایی همانند چارچوبی است که در رتبهبندی جهانی این موسسه به کار گرفته میشود، اما وزن شاخصها بهمنظور انعکاس اولویتهای موسسههای آسیایی تعدیل شده است.
در این نظام از ۱۸ شاخص عملکردی متوازن بهرهبرداری میشود که مقایسهای جامع برای دانشجویان، پژوهشگران، مدیران دانشگاهها، صنعت، و دولتها فراهم میکند. شاخصهای عملکردی در پنج حوزه دستهبندی شدهاند؛ آموزش با وزن ۵.۲۴ درصد، فضای پژوهشی با وزن ۲۸ درصد، کیفیت پژوهش با وزن ۳۰ درصد، چشمانداز جهانی با وزن ۵.۷ درصد و تعامل با صنعت (درآمدها و اختراعها) با وزن ۱۰ درصد. یکی از شاخصهای کنونی (تحصیل در خارج) در حال حاضر وزنی ندارد، اما در آینده ممکن است اثرگذار باشد.
دادههای ارزیابی شامل پیمایش آوازه آموزشی و پژوهشی، شمار دانشجویان و اعضای هیات علمی، درآمد، دادههای انتشاراتی (از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ میلادی)، استنادها (از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ میلادی) و ثبت اختراع است که از منابعی مانند پایگاه اسکوپوس، پیمایش سالانه موسسه آموزش عالی تایمز، دفاتر ثبت اختراع جهانی، و پرسشنامهای گردآوری میشوند که موسسهها تکمیل میکنند.
برای دوری از سوگیری، دادهها بر اساس تفاوتهای رشتهای و جغرافیایی نرمالسازی شدهاند. دانشگاههایی که کمتر از یک هزار مقاله در بازه ۲۰۲۳-۲۰۱۹ منتشر کردهاند یا تمرکز پژوهشی آنها محدود به یک حوزه خاص است، از رتبهبندی حذف شدهاند. در جدول یک، رتبههای ملی و آسیایی مؤسسههای ایرانی و در جدول ۲، امتیاز آنها در شاخصهای ارزیابی این نظام رتبهبندی آمدهاند.
ویرایش ۲۰۲۵ میلادی رتبهبندی دانشگاههای آسیایی با ارزیابی ۸۵۳ دانشگاه از ۳۵ کشور منتشر شده است. چین با در اختیار داشتن رتبههای اول و دوم و پنج جایگاه در میان ۱۰ دانشگاه برتر، همچنان پیشتاز است، درحالی که سنگاپور، ژاپن و هنگکنگ نیز در جمع ۱۰ دانشگاه ممتاز قرار دارند.
برای اولین بار، دانشگاههایی از چهار کشور ازبکستان، بحرین، مغولستان و سوریه در این رتبهبندی حضور یافتهاند. همچنین، تمامی ۶ دانشگاه هنگکنگی پس از سال ۲۰۱۷ بار دیگر در جمع ۵۰ دانشگاه برتر جای گرفتهاند.
از نظر شمار موسسههای برتر در نظام رتبهبندی دانشگاههای آسیایی در ویرایش ۲۰۲۵ میلادی، ایران، پس از ترکیه در جایگاه پنجم آسیا است. در جدول سه، شمار موسسههای کشورهای آسیایی در این نظام رتبهبندی گزارش شده است.
بر پایه ویرایش ۲۰۲۵ میلادی نظام رتبهبندی دانشگاههای آسیایی، موسسه آموزش عالی تایمز پیشگام است و دانشگاه صنعتی نانیانگ، دانشگاه ملی سنگاپور، دانشگاه توکیو، دانشگاه هنگ کنگ، دانشگاه فودان چین، دانشگاه ججیانگ چین، دانشگاه چینی هنگ کنگ و دانشگاه جیائو تونگ شانگهای در جایگاه دوم تا نهم هستند.
نظرات