طبق این گزارش، تسلط رژیم صهیونیستی بر منابع آبی در جنوب سوریه، تأثیرات منفی قابل توجهی بر وضعیت آبی در استانهای جولان، قنیطره و درعا داشته است؛ به طوری که بسیاری از شهرها و شهرکهای این مناطق در روزهای اخیر با بحران شدید کمبود آب مواجه شدهاند.
بر اساس دادههای میدانی، فهرست سدها و منابع آبی که رژیم صهیونیستی از دسامبر گذشته بر آنها مسلط شده است، شامل حدود ۱۰ سد، به علاوه حوضههای اصلی رودخانهها در سوریه است.
ازجمله این منابع آبی؛ سد الوحده (معروف به سد المقارن) واقع بر روی رودخانه یرموک، در مرز بین سوریه و اردن است که یک سد حیاتی است و برق و آب کشاورزی سوریه و آب آشامیدنی و آبیاری را برای اردن تأمین میکند. رژیم صهیونیستی در دسامبر ۲۰۲۴ این سد را تصرف کرد و بدین ترتیب نفوذ قابل توجهی بر تأمین آب برای سوریه و اردن به طور یکسان به دست آورد.
منبع دیگر سد المنطره است که در حومه قنیطره در نزدیک جولان اشغالی، یکی از بزرگترین سدهای جنوب سوریه به شمار میرود. این سد مناطق کشاورزی در قنیطره و درعا را تغذیه میکند. رژیم صهیونیستی در ژانویه ۲۰۲۵ این سد را تصرف و کنترل خود را بر منابع آبی در کل منطقه تقویت کرد.
سدها بر روی رودخانه الرقاد و شاخههای آن نیز دیگر منابع آبی تحت تصرف رژیم صهیونیستی قرار گرفتهاند و شامل سدهای غدیر البستان، جسر الرقاد، شبرق، سحیم و عبیدین هستند که در استانهای قنیطره و درعا واقع شدهاند. رودخانه الرقاد یکی از شاخههای رودخانه یرموک است و از این رو، کنترل بر این سدها بر جریان آب به رودخانه یرموک و اردن تأثیر میگذارد.
رژیم صهیونیستی همچنین بر سرشاخههای اصلی رودخانهها مسلط شده است؛ کنترل تلآویو در این بخش شامل رودخانه یرموک، یکی از مهمترین شاخههای رودخانه اردن، که در مرز سوریه، اردن و سرزمینهاش اشغالی امتداد دارد نیز میشود. به این ترتیب، کنترل رژیم صهیونیستی بر حوضه پاییندست یرموک و شاخههای آن، به معنای کنترل بخش بزرگی از آبی است که قبلاً به سوریه و اردن میرسید. همچنین، کنترل این رژیم شامل بخشهایی از رودخانههای دیگر مانند نهرهای الاعوج و بردا (براده)، که ساکنان دمشق و جنوب سوریه به شدت به آنها وابسته هستند نیز میشود.
پیشبینی میشود که کنترل رژیم صهیونیستی بر این سدها و منابع آبی، پیامدهای بزرگی برای سوریه و اردن در دوره آینده داشته باشد. تلآویو ممکن است از منابع آبی به عنوان ابزار فشار سیاسی بر دولت موقت سوریه استفاده کند، که این امر تلاشها برای بازسازی کشور را پیچیدهتر خواهد کرد.
کنترل رژیم صهیونیستی بر منابع آبی، تنشها در منطقه را تشدید خواهد کرد، زیرا این اقدام به عنوان بخشی از یک راهبرد بلندمدت برای سلطه بر آب در غرب آسیا تلقی میشود و میتواند منجر به اختلافات مرزی با سوریه و اردن شود.
نظرات