1404/02/30-21:30

بروکسل در توافق شراکت خود با تل‌آویو تجدید نظر می‌کند

دولت هلند امروز (سه‌شنبه) موفق شد حمایت لازم برای پیشبرد پیشنهاد خود جهت بازنگری در توافق‌نامه شراکت اتحادیه اروپا با رژیم صهیونیستی را جلب کند.

به گزارش ایسنا، هلند حمایت کافی برای پیشنهاد خود مبنی بر بازنگری در توافق اتحادیه اروپا و رژیم صهیونیستی را به دست آورده است؛ اقدامی کم‌سابقه که می‌تواند روابط اقتصادی و سیاسی تل‌آویو با بروکسل را دچار چالش کند.

از این پیشهاد ۱۷ کشور اتحادیه اروپا حمایت کرده و ۹ کشور عضو اتحادیه با آن مخالفت کرده‌اند. کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این رابطه گفت: اتحادیه اروپا توافق همکاری خود با اسرائیل را مورد بازنگری قرار خواهد داد.

در صورت پیشرفت این پیشنهاد هلند، نتایج این بازنگری به شورای اتحادیه اروپا که متشکل از نمایندگان ۲۷ کشور عضو است، ارائه خواهد شد. برای تعلیق کامل توافق، اجماع کامل لازم است، اما برای تعلیق بخشی از آن، از جمله بخش مربوط به تجارت آزاد، فقط رأی موافق ۱۴ کشور کافی خواهد بود.

پیش‌تر رسانه‌ها گزارش داده بودند که دولت هلند قصد دارد تلاش‌هایی را برای جلب حمایت سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا جهت افزایش فشار بر رژیم صهیونیستی آغاز کند و خواستار بازنگری در روابط اتحادیه اروپا با این رژیم شود؛ اقدامی که در پی گسترش انتقاد کشورهای غربی از عملیات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی در نوار غزه مطرح می‌شود.

هرچند این پیشنهاد هلند با استقبال گسترده گروه‌های حقوق بشری مواجه شده، اما تحقق آن کار آسانی نیست؛ چراکه آلمان با این بازنگری مخالف است و اختلاف‌نظرهای عمیقی درباره مسئله فلسطین در درون اتحادیه اروپا وجود دارد.

با این حال، بر اساس این گزارش‌ها، این احتمال وجود داشت که اکثریت کشورهای عضو اتحادیه از درخواست برای بازنگری در پایبندی رژیم صهیوینیستی به تعهدات حقوق بشری‌اش، که در ماده دوم توافق‌نامه مشارکت اتحادیه اروپا و این رژیم درج شده، حمایت کنند.

هلند تأکید کرده است که رژیم صهیونیستی با محاصره‌ای که حدود سه ماه است ادامه دارد، تعهدات خود را تحت قوانین بین‌المللی بشردوستانه نقض کرده است. سازمان ملل نیز هشدار داده که قحطی گسترده‌ای در غزه در حال وقوع است.

پیشتر یک دیپلمات اتحادیه اروپا در این باره گفته بود: «این یکی از دشوارترین موضوعات در سیاست خارجی و امنیتی مشترک است و حساسیت‌های فراوانی در آن دخیل‌اند.»

درخواست هلند ابتدا در نامه‌ای به تاریخ ۶ مه از سوی وزیر خارجه این کشور به «کایا کالاس» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ارسال شد. سال گذشته نیز اسپانیا و ایرلند درخواست مشابهی ارائه کرده بودند، اما موفق به جلب حمایت کافی نشدند. با این حال، این‌بار کشورهایی چون فرانسه، پرتغال، فنلاند و سوئد به‌صورت علنی از ابتکار هلند حمایت کرده‌اند.

«ژان نوئل بارو»، وزیر خارجه فرانسه امروز اعلام کرد در صورتی که بررسی‌ها نشان دهد رژیم صهیونیستی ماده دوم توافق را نقض کرده، احتمال تعلیق توافق وجود دارد. او در مصاحبه با رادیو ملی فرانسه گفت: «گام بعدی، در صورت اثبات نقض آشکار، می‌تواند تعلیق توافق باشد.»

بارو افزود که فرانسه سال گذشته در این خصوص موضعی «محتاطانه» داشت، اما تصاویری که از غزه منتشر شده، موضع پاریس را تغییر داده است.

نکته مهم دیگر در درخواست هلند، اعتبار این کشور به‌عنوان یکی از متحدان سنتی رژیم صهیونیستی در اتحادیه اروپاست. هلند هنوز کشور فلسطین را به‌رسمیت نشناخته و معمولاً در صف حامیان تل‌آویو قرار دارد.

نظرات

captcha

اخبار مرتبط