• خانه
  • بورس بانک و بیمه
1404/03/01-11:56

بدون مراودات پولی و بانکی، تجارت با جهان ممکن نیست

 بدون مراودات پولی و بانکی، تجارت با جهان ممکن نیست

رئیس‌کل بانک مرکزی، با تاکید بر نقش حیاتی مراودات مالی در تحقق توسعه اقتصادی، از برنامه‌ریزی این بانک برای گسترش روابط پولی با کشورهای شرقی، فروش اوراق ارزی و اصلاح ساختار اعتباری کشور خبر داد.

به گزارش اکوفارس به نقل از ایرنا، محمدرضا فرزین، روز پنجشنبه در اجلاس منطقه ای دیپلماسی اقتصادی در شیراز با حضور وزیر امور خارجه و سرکنسول های جمهوری اسلامی درکشورهای حوزه خلیج فارس با اشاره به اهمیت مراودات مالی در توسعه تجارت خارجی کشور گفت: ما اگر بخواهیم با دنیا تجارت داشته باشیم، ناچاریم مراودات پولی و بانکی داشته باشیم.

وی ادامه داد: هیچ تجارتی بدون این مراودات شکل نمی‌گیرد. اگر به آمار کشور ایران نگاه کنید، مثلا از سال گذشته، حجم تجارت ما بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار بوده است. اگر این رقم را با تولید ناخالص داخلی مقایسه کنیم، عددی بالای ۴۰ درصد به دست می‌آید، یعنی ما یک کشور باز هستیم و حتی ژاپن هم نسبت تجاری‌اش به اندازه ما نیست.

او با بیان اینکه ایران باوجود تمام سختی‌ها در مراودات مالی، همچنان در مسیر گسترش تجارت قرار دارد، افزود: اگر بخواهیم به عنوان یک کشور باز، با توجه به موقعیت تاریخی و منطقه‌ای‌مان وضعیت خود را توسعه دهیم، ناچار به گسترش روابط پولی و بانکی هستیم.

وی گفت : تمرکز ما باید بر تجارت با کشورهای دنیا، به‌ویژه شرکای تجاری خودمان باشد. به همین منظور، ما دلار را در مراودات پولی کنار گذاشته‌ایم و هم‌اکنون روابط کارگزاری میان بانک‌های ایران و روسیه برقرار شده است.

فرزین ادامه داد: مدلی را با روس‌ها پیش برده‌ایم که اگر بتوانیم همین مدل را با سایر کشورهای شریک تجاری‌مان دنبال کنیم، می‌توانیم الگویی نوین برای تجارت در جهان معرفی کنیم؛ الگویی که حتی کشورهایی که در تعامل با غرب با مشکل مواجهند، بتوانند از آن بهره ببرند.

وی با اشاره به فروش اوراق ارزی به عنوان یکی از ابزارهای نوین در مسیر توسعه مالی کشور اظهار داشت: از سال گذشته فروش اوراق ارزی را در مرکز مبادله آغاز کرده‌ایم. تاکنون ۴۶۰ میلیون دلار اوراق فروخته شده و قصد داریم تا پایان امسال این عدد را به ۲ میلیارد دلار برسانیم. همچنین تصمیم داریم این فروش را به بورس‌های سایر کشورها نیز گسترش دهیم.

فرزین در ادامه تاکید کرد: تمرکز ما بر تحقق توسعه اقتصادی است و لازمه آن تجارت با دنیاست؛ و تجارت نیز بدون مراودات پولی ممکن نیست. ابزارهایی که در دوران تحریم طراحی شده‌اند، بسیار مؤثر بوده‌اند. با نظامات خاص خود توانسته‌ایم روش‌های جدیدی برای تعامل ایجاد کنیم، اما باید به‌ویژه در حوزه جذب سرمایه‌گذاری خارجی، فعالیت‌ها را گسترش دهیم.

وی افزود: به همین منظور، از سال گذشته سیاستی را اعلام کردیم که طی آن، ۵۰ شعبه ما در خارج از کشور به مراکز جذب منابع خارجی تبدیل شوند چرا که کارکنان این شعبه‌ها افراد باتجربه‌ای هستند که شناخت خوبی از کشورها دارند.

رئیس‌کل بانک مرکزی همچنین در همایش صندوق توسعه ملی به یکی از مشکلات کلیدی کشور اشاره کرد و گفت: من در آنجا بحثی را تحت عنوان هدایت اعتبارات مطرح کردم که اکنون به یک معضل تبدیل شده است. ما به‌درستی اعتبارات را هدایت نکرده‌ایم و در برخی مناطق کشور پروژه‌هایی آغاز شده که نباید صورت می‌گرفت. در آمایش سرزمین و استراتژی صنعتی کشور نواقصی جدی وجود دارد.

فرزین تصریح کرد: ابتدا باید یک استراتژی صنعتی مبتنی بر مزیت‌های کشور طراحی کنیم تا هدایت اعتبارات، پول و مزیت‌ها به‌درستی انجام شود. در قانون جدید بانک مرکزی، عدالت را از منظر توزیع مناسب اعتبارات می‌بینیم. یعنی اعتبارات بانکی و نقدینگی کشور متناسب با مزیت‌های هر منطقه، در اختیار فعالان اقتصادی سراسر کشور قرار گیرد.

این اجلاسیه که از امروز پنجشنبه در راستای دیپلماسی اقتصادی استانی به محوریت وزارت امور خارجه آغاز شده و تا روز جمعه ادامه دارد ، علاوه بر سخنرانی وزیر امور خارجه ، استانداران و سایر مقامات، پنل های علمی در خصوص ظرفیت ها و چالش های استان های شرکت کننده برگزار خواهد شد.

این گزارش حاکیست ، وزارت امور خارجه بنا دارد پنج اجلاسیه در نقاط مختلف کشور با هدف تقویت دیپلماسی اقتصادی استانها برگزار کند و از آنجا که استان فارس دارای ظرفیت های زیادی است و معین کشورهای حوزه خلیج فارس است لذا اولین اجلاس در شیراز برگزار شده است.

میزبانی این اجلاس را استانداری فارس با همکاری اتاق بازرگانی، شورا و شهرداری شیراز بعهده دارد.

نظرات

captcha

اخبار مرتبط