1404/03/06-18:19

فروش اینترنتی مکمل‌ها از مبدا داروخانه‌ها مجاز است

سرپرست اداره‌کل فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو گفت: فروش اینترنتی مکمل‌ها صرفاً از طریق داروخانه‌ها مجاز است.

به گزارش تسنیم، علی صفا امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که در سازمان غذا و دارو برگزار شد، اظهار کرد: در سال 1403، تعداد 1500 پروانه تولید جدید برای فرآورده‌های مکمل صادر شد و 150 میلیون دلار ارز توافقی به این حوزه تخصیص یافت.

وی درباره کیفیت مکمل‌های ایرانی افزود: از نظر کیفی، تمام الزامات موردنیاز برای یک کارخانه تولیدی، مشابه نمونه‌های خارجی رعایت می‌شود؛ اما نکته‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که کیفیت، سقف مشخصی ندارد، در حالی‌که «استاندارد» حداقل شرایط لازم را شامل می‌شود. رعایت استاندارد در تولید مکمل‌ها همواره مدنظر بوده و تخطی از آن وجود نداشته است؛ به‌گونه‌ای که هیچ کارخانه‌ای یا ماده اولیه‌ای خارج از الزامات استاندارد، وارد چرخه تولید نشده است. با این حال، وقتی قیمت یک فرآورده سرکوب می‌شود، شرکت تولیدکننده تلاش می‌کند هزینه نهایی را به‌گونه‌ای تنظیم کند که مصرف‌کننده توان خرید آن را داشته باشد و ممکن است در چنین شرایطی، تمایل چندانی برای ارتقای کیفیت فراتر از استاندارد وجود نداشته باشد. تصور اینکه کالای خارجی الزاماً کیفیتی بالاتر از محصول داخلی دارد، تصوری اشتباه است.

صفا با اشاره به اینکه میزان صادرات مکمل‌ها در سال گذشته دو میلیون دلار بوده است، ادامه داد: این عدد نشان می‌دهد که کیفیت و رعایت استانداردها در سطح مطلوبی قرار دارد. همچنین در حوزه ماده اولیه مکمل‌های غذایی، به اروپا نیز صادرات داریم؛ اگرچه عمده صادرات ما به کشورهای آسیایی و منطقه صورت می‌گیرد. بیشترین مکمل‌های صادراتی، ویتامین‌ها یا مواد اولیه آن‌ها هستند.

سرپرست اداره کل فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه آیا فروش اینترنتی مکمل‌ها نیز مانند داروها محدود شده است، تصریح کرد: فروش اینترنتی مکمل‌ها صرفاً از طریق داروخانه‌ها مجاز است و سایر شرکت‌ها و پلتفرم‌ها اجازه فروش مستقل آن‌ها را ندارند.

صفا ادامه داد: ارائه خدمات در بستر وب جزو برنامه‌های دولت است تا تمام ارگان‌ها خدمات را وارد بستر الکترونیک کنند، اما موضوع ما نظارت بر سلامت فراورده‌هاست و به عنوان متولی سلامت باید بر طول زنجیره نظارت داشته باشیم و از انبار تا عرضه کنترل شود و از طریق داروخانه‌ها توزیع مکمل صورت گیرد. ما موافق الکترونیکی شدن فرآیندها هستیم و در بسیاری از حوزه‌ها خودمان به عنوان شهروند از مزایای این خدمات بهره‌مند می‌شویم و بنابراین مخالفتی با موضوع ارائه خدمات در بستر اینترنت وجود ندارد اما باید این موضوع قابل نظارت باشد.

سبدفروشی ممنوع است

مدیرکل امور فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار تسنیم مبنی بر این که «اخیراً شاهد پدیده سبدفروشی هستیم به این معنا که شرکت‌ها داروها و مکمل‌های خاص و کمیاب‌تر را در ازای فروش برخی مکمل‌های کم‌فروش‌تر به داروخانه‌ها می‌فروشند چرا سازمان غذا و دارو برنامه‌ریزی مشخصی برای تولید به اندازه مکمل‌ها ندارد تا شاهد بروز چنین پدیده‌هایی نباشیم؟» تصریح کرد:‌ این مسأله تنها محدود به مکمل‌ها نیست و در حوزه‌های دیگر هم دیده می‌شود. این موضوع ممکن است توجیه اقتصادی داشته باشد، اما از منظر مصرف‌کننده و عرضه‌کننده، ناعادلانه تلقی می‌شود. طبق آیین‌نامه‌های سازمان، سبدفروشی ممنوع است و تحت نظارت قرار دارد. مسائل اقتصادی و بازرگانی و تجاری در این حوزه‌ها وجود دارد اما شرکت‌ها تخفیفات را الزاماً برای افزایش فروش خود اعمال نمی‌کنند. آنچه ما روی آن نظارت می‌کنیم زنجیره مکمل‌ها است و تلاش می‌کنیم به داروخانه‌ها و مصرف‌کننده‌ها مکمل‌ها تحمیل نشود.

 مکمل‌های قاچاقی موجود در بازار تقلبی است

وی همچنین با اشاره به چالش‌های قیمت‌گذاری مکمل‌ها بیان کرد: قیمت‌گذاری در حوزه مکمل، محدودیت‌هایی برای این صنعت ایجاد کرده و صرف نسخه‌ای شدن این فرآورده‌ها نباید منجر به کنترل قیمتی آن‌ها شود.

وی همچنین با اشاره به کیفیت مطلوب برخی مکمل‌های غذایی تولید داخل گفت: در برخی مکان‌های غیرمجاز در کشورهای همسایه محصولات تقلبی در حوزه داروها و مکمل‌ها تولید و به صورت قاچاقی وارد کشور می‌شوند و حتی لیبل و برچسب اصالت آن‌ها نیز تقلبی است و گاها یک لیبل و یک آدرس سایت برای بررسی اصالت روی محصولاتشان درج می‌کنند در حالی که سایت واقعی نیست و به صورت کاذب همه این محصولات را اصل نشان می‌دهد.

فعالیت 300 شرکت در حوزه تولید مکمل

در ادامه این نشست، سید محمد ناصری، دبیر سندیکای تولیدکنندگان مکمل‌های غذایی رژیمی ایران با اشاره به برگزاری سیزدهمین همایش و نمایشگاه مکمل‌های غذایی، رژیمی و ورزشی اظهار کرد: پیش‌بینی حضور 5000 بازدیدکننده تخصصی را در این نمایشگاه داریم

وی افزود: 300 شرکت در حوزه تولید مکمل فعالند که حدود 120 مورد تولیدکننده دارای کارخانه مستقل هستند.

ناصری ادامه داد: برآورد ما برای بازار تولید مکمل در سال 1403 بیش از 25 همت است که میزان دقیق آن به زودی در قالب آمارنامه منتشر می‌شود.

وی با تأکید بر لزوم اصلاح قیمت مکمل‌ها با توجه به افزایش هزینه‌های تولید، بیان کرد: مکمل‌ها در حال حاضر جزو کالاهای باکیفیت کشور هستند و نظارت‌های فراوانی بر این محصولات وجود دارد.

وی درباره ممنوعیت واردات مکمل‌های خارجی دارای مشابه داخلی گفت: مکمل‌هایی که در ایران تولید می‌شوند قاعدتاً از محصولات خارجی که در بازار آزاد عرصه می‌شوند و به صورت قاچاقی وارد شده‌اند و شرایط نگهداری آن‌ها مشخص نیست بسیار سالم‌تر و بهتر هستند و به مردم توصیه می‌کنیم از فرآورده‌های قاچاق استفاده نکنند. حقیقت این است که کیفیت مکمل‌های داخلی قابل رقابت با بسیاری محصولات خارجی است و محصولات داخلی قادر به رقابت در بازار هستند.

در ادامه این نشست نیز، احمد خارزی، عضو هیئت مدیره سندیکای مکمل‌های رژیمی غذایی ایران درباره کیفیت مکمل‌های تولید داخل کشور بیان کرد: مکمل‌ها از لحظه واردات مواد اولیه باید شناسنامه‌دار شوند و شرکت مبدأ باید صلاحیت تولید این مواد اولیه را داشته باشد، مواد اولیه آنالیز می‌شوند و شرکت اجازه واردات مواد اولیه را اخذ می‌کند سپس گمرک مجددا استانداردها را بررسی می‌کند،‌ در حین تولید نیز مسئول فنی موردتایید اداره دارو نظارت کامل بر فرایند تولید دارد‌ بنابراین استانداردهای خوبی برای تولید مکمل وجود دارد.

وی افزود: هیچ جای دنیا کشوری پیدا نمی شود که استانداردهای تولید مکمل در آن معادل تولید دارو باشد اما در ایران سنجش استانداردهای تولید مکمل مطابق با استانداردهای دارویی است‌.

وی تأکید کرد: این مکمل‌های تولیدی به مراتب ایمن‌تر از محصولاتی است که به صورت تقلبی یا قاچاقی و بدون شناسنامه از سایر کشورها وارد کشور می‌شوند.

نظرات

captcha

اخبار مرتبط