به گزارش ایسنا، در شرایطی که رژیم صهیونیستی همچنان به حملات تجاوزکارانه خود علیه ملت فلسطین و منطقه ادامه میدهد، کارشناسان حقوق بینالملل میگویند استفاده از چنین مهماتی در غزه با وجود آگاهی از حضور غیرنظامیان بیدفاع، از جمله کودکان، زنان و سالمندان، تقریباً قطعاً غیرقانونی است و ممکن است مصداق جنایت جنگی باشد.
تکههای این سلاح که از ویرانههای کافه البقاء در ساحل غزه توسط گاردین عکاسی شده، توسط کارشناسان تسلیحات بهعنوان بخشهایی از بمب MK-۸۲ با وزن ۲۳۰ کیلوگرم شناسایی شده؛ بمبی ساخت آمریکا که در دهههای اخیر بهطور گسترده در بمبارانها استفاده شده است.
دو کارشناس تسلیحات میگویند گودال بزرگی که در محل انفجار باقی مانده نیز تأییدی دیگر بر استفاده از بمبی بزرگ و قدرتمند مانند MK-۸۲ است.
سخنگوی نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی همچون گذشته مدعی شد که این حمله در حال بررسی است و «پیش از حمله، اقداماتی برای کاهش آسیب به غیرنظامیان از طریق نظارت هوایی انجام شد.»
مقامات پزشکی و سایر منابع اعلام کردند که در این حمله بین ۲۴ تا ۳۶ فلسطینی به شهادت رسیده و دهها نفر دیگر نیز زخمی شدند.
کشتهشدگان شامل یک فیلمساز سرشناس، یک هنرمند، یک زن خانهدار ۳۵ ساله و یک کودک ۴ ساله بودند. در میان مجروحان یک پسر ۱۴ ساله و یک دختر ۱۲ ساله دیده میشوند.

بر اساس حقوق بینالملل و کنوانسیون ژنو، نیروهای نظامی حق ندارند حملاتی انجام دهند که موجب تلفات غیرنظامی «تصادفی، بیش از حد یا نامتناسب» با مزیت نظامی مورد انتظار شود.
این کافه دو طبقه داشت – طبقه بالا روباز و طبقه پایین با پنجرههای بزرگ مشرف به ساحل و دریا – و مسیرهای دسترسی آن بهوضوح از بالا قابل مشاهده بود.
گری سیمپسون از دیدهبان حقوق بشر گفت: «ارتش رژیم صهیونیستی نگفته که دقیقاً چه کسی را هدف گرفته، اما گفته از نظارت هوایی برای کاهش تلفات غیرنظامیان استفاده کرده؛ یعنی میدانسته که کافه در آن زمان پر از مشتری بوده است.»
او افزود: «ارتش همچنین میدانسته که استفاده از بمب بزرگ هدایتشونده، بسیاری از غیرنظامیان حاضر را خواهد کشت یا مجروح خواهد کرد. استفاده از چنین سلاح بزرگی در کافهای آشکارا شلوغ، احتمال زیاد دارد که یک حمله غیرقانونی، نامتناسب یا کور باشد و باید بهعنوان جنایت جنگی مورد تحقیق قرار گیرد.»
دکتر اندرو فورد، استاد حقوق بشر در دانشگاه دوبلین هم گفت این حمله شوکهکننده بود.
او گفت: «وقتی میبینید که مهمات سنگین در یک فضای غیرنظامی شلوغ استفاده میشود، حتی با بهترین سیستم هدفگیری جهان... نتیجه آن بهطور اجتنابناپذیر، کور و مغایر با کنوانسیون ژنو خواهد بود.»
کافه البقاء که توسط خانوادهای اداره میشد، نزدیک به ۴۰ سال پیش تأسیس شد و بهعنوان محل تفریح برای جوانان و خانوادهها در غزه شناخته میشد. این کافه نوشیدنیهای معمولی، چای و بیسکویت ساده عرضه میکرد.

اگرچه بیشتر جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه با سوءتغذیه شدید و تهدید دائمی قحطی مواجهاند، برخی از آنها پسانداز یا حقوقی دارند که به آنها امکان میدهد از معدود کافههای باقیمانده استفاده کنند. منطقه بندری که کافه البقاء در آن قرار داشت، شامل هیچیک از دستورات تخلیه ارتش رژیم صهیونیستی در مورد عملیات نظامی قریبالوقوع نبود.
مارک شَک، استاد حقوق بینالملل در دانشگاه کپنهاگ، گفت: «تقریباً غیرممکن است که بتوان توجیهی برای استفاده از این نوع مهمات پیدا کرد. اگر صحبت از ۲۰، ۳۰ یا ۴۰ کشته غیرنظامی یا بیشتر باشد، معمولاً باید هدفی بسیار مهم و حیاتی در کار باشد... در نیروهای ائتلاف در افغانستان و عراق، آستانه قابل قبول برای هدفی بسیار سطح بالا، کشتهشدن کمتر از ۳۰ غیرنظامی بود، آن هم فقط در شرایطی استثنایی.»
ترور بال، پژوهشگر تسلیحات و کارشناس پیشین خنثیسازی مواد منفجره در ارتش آمریکا، یک قطعه انتهایی JDAM و باتری حرارتی را شناسایی کرده که به گفته او نشان میدهد یا بمب MPR۵۰۰ یا MK-۸۲ به کار رفته است.
کارشناس دیگری با تجربه زیاد در درگیریهای اخیر نیز این بمب را به همین شکل شناسایی کرده است. کارشناس سوم گفت از روی تصاویر ارائهشده نمیتوان ارزیابی قابل اعتمادی ارائه داد.
رژیم صهیونیستی زرادخانهای متنوع از تسلیحات دارد و بارها از سلاحهای مرگبار برای حملاتی علیه مردم در غزه، لبنان و اخیراً در حملات تجاوزکارانه به ایران استفاده کرده است.
نیروهای اشغالگر صهیونیست در بیانیهای طولانی در اوایل امسال گفته بودند که حتی پیشرفتهترین روشهای ارزیابی آسیب به غیرنظامیان نیز بندرت کامل هستند و انتخاب مهمات «موضوعی حرفهای وابسته به ماهیت هدف حمله» است.
در این بیانیه آمده بود: «برخی اهداف مناسب مهمات سبکتر هستند، اما برخی دیگر برای موفقیت عملیات نیاز به سلاحهای سنگین دارند – مثلاً هنگام تخریب سازههایی با مصالح سخت، ساختمانهای بزرگ یا تونلهای زیرزمینی.»
روز سهشنبه، سخنگوی کابینه رژیم صهیونیستی ادعا کرد که نیروهای ارتش این رژیم «هیچگاه غیرنظامیان را هدف قرار نمیدهند.»
رژیم صهیونیستی بارها حماس را به استفاده از غیرنظامیان بهعنوان سپر انسانی متهم کرده؛ ادعایی که هرگز هیچ نهاد و گروهی اثبات نکرده است. این رژیم از بعد از عملیات فلسطینی طوفان الاقصی در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، غزه را به خاک و خون کشیده و تقریبا تمام سکنه آن را آواره کرده است.
نظرات