دکتر مهدی کرباسیزاده در گفتوگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت ذخایر گروههای خونی نادر اظهار کرد: میزان ذخایر گروههای خونی نادر در کشور همواره یکسان نیست و متغیر است و در حال حاضر، بخش انجماد خون و گروههای خونی نادر سازمان انتقال خون از ۳۷۴ واحد خون به صورت منجمد نگهداری میکند. سازمان انتقال خون، گروههای خونی نادر منجمد شده را برای شرایط ضروری آماده میکند و در اختیار مراکز درمانی قرار میدهد.
وی درباره باور جامعه در زمینه گروههای خونی نادر گفت: اغلب افراد جامعه بر این باور هستند که گروه خونی O منفی، نادرترین گروه خونی در جامعه است و این گروه با تمام گروههای خونی سازگار است. اگرچه چنین باوری در میان مردم وجود دارد اما باید بدانیم که گروههای خونی نادر در جامعه حضور دارند و شاید گروه خونی «بمبئی» برای جامعه نسبت به سایر گروههای خونی شناخته شدهتر باشد. افرادی که دارای گروههای خونی نادر هستند در صورتی که به تزریق خون نیاز داشته باشند، خون مورد نیاز خود را میبایست از گروههای خونی که با آن سازگار هستند، دریافت کنند.
رئیس بخش انجماد خون و گروههای خونی نادر سازمان انتقال خون توضیح داد: گروههای خونی نادر و بسیار نادری در جامعه حضور دارند که کمتر درباره آنها شنیدهایم. تزریق خون غیرسازگار به افراد دارای گروههای خونی نادر میتواند نتایج فاجعهباری همراه داشته باشد. تعداد افراد دارای خون نادر در جامعه کم است و به همین دلیل میزان دریافتکنندگان این گروههای خونی نیز کم است. با توجه به اینکه نیاز به خون یک نیاز همیشگی است، میبایست ذخیره گروههای خونی نادر در دسترس داشته باشیم.
وی با بیان اینکه افراد دارای گروههای خونی نادر با روشهای گوناگون شناسایی میشوند، توضیح داد: افرادی که به صورت معمول برای اهدای خون به پایگاههای اهدای خون مراجعه میکنند آزمایش گروهبندی خون را سپری میکنند و گروه خونی آنها در این مرحله شناسایی میشود. این افراد به بخش انجماد خون و گروههای خونی نادر معرفی میشوند و خون این افراد برای طولانیمدت نگهداری میشود. همچنین هنگامی که افراد دارای گروههای خونی نادر شناسایی میشوند، سازمان انتقال خون با بستگان درجه یک آنها یعنی پدر، مادر، خواهر و برادر آنها ارتباط برقرار میکند و از آنها میخواهیم که برای اهدای خون مراجعه کنند. احتمال یافتن گروههای خونی نادر در میان بستگان درجه یک افرادی که دارای گروههای خونی نادر هستند بسیار زیاد است.
کرباسیزاده گفت: برخی بیمارانی که در مراکز درمانی بستری میشوند به دریافت خون نیاز دارند. این افراد برای دریافت خون میبایست آزمایش «سازگاری خون» "Cross Match" را سپری کنند و در این مرحله مشخص میشود که جزو افراد دارای گروه خونی نادر هستند یا خیر. این افراد جزو دهندگان خون به حساب نمیآیند و جزو گیرندگان هستند. برخی بیمارانی که بیماری خاص ندارند و به طور مثال دچار سانحه رانندگی شده باشند، پس از بهبودی میتوانند خون اهدا کنند.
نظرات