1404/04/20-13:15

خشم سوری‌ها از توصیف علویان به «خیانتکار و خدمتکار»

کلیپ ویدیویی که در آن «محمد یاسین صالح»، وزیر فرهنگ دولت انتقالی، علویان سوریه را به دو دسته «خدمتکاران خانگی» یا «جنایتکاران» طبقه‌بندی می‌کند، خشم اکثر سوری‌ها را برانگیخت.

به گزارش ایسنا، بسیاری آن را «توهین به یک جامعه سوری» و «کلیشه‌سازی از کل یک طایفه» دانستند، در حالی که برخی دیگر اظهارات او را «بیانیه فرقه‌ای و طبقاتی» خواندند. این امر باعث عذرخواهی گسترده فعالان و روشنفکران سنی از برادران علوی خود شد و خواستار برکناری وزیر شدند.

در آخرین ویدیو، این وزیر، زنان علوی را به دو دسته «خدمتکاران» یا «جنایتکاران» طبقه‌بندی کرد. او به «یک زن علوی که به خانه والدینش می‌آمد و به مادرش در کارهای خانه کمک می‌کرد و شوهرش دستیار ارتش بود» اشاره کرد.

او ادامه داد: «از کجا می‌دانید که او پاک است و فاسد نیست؟ چون همسرش در خانه‌های مردم کار می‌کند.»

این وزیر افزود: «اما اگر شما به طبقه‌ای تعلق دارید که مورد حمایت نظام سابق است - طبقه‌ای که از فرقه شما پتانسیل جنایی دارد - در چنین نظامی به شما اجازه داده می‌شود در حالی که همه چیز تحت کنترل است، مرتکب جرم شوید.»

سوری‌ها به شدت به اظهارات وزیر واکنش نشان دادند و بسیاری از نویسندگان، روزنامه‌نگاران و فعالان در خیابان‌ها حاضر شدند تا مخالفت خود را از «لفاظی‌های فرقه‌ای و طبقاتی» وزیر اعلام کنند.

عذرخواهی و توبیخ

«آلا عامر»، فیلمساز و روزنامه‌نگار سوری نوشت: «اگر وزیر کرامت در کشوری بود که به خودش احترام می‌گذاشت، امروز محاکمه می‌شد. من به عنوان یک سنی، از همه دوستان علوی‌ام، چه ثروتمند و چه فقیر، عذرخواهی می‌کنم. کشور از نظر اجتماعی و فرهنگی در حال فروپاشی است. ملک‌الشعرا پیش ما می‌آید و مثل همیشه سطحی‌نگری او را تأیید می‌شود.»

«عمر قدور»، رمان‌نویس، کلیپ ضبط‌شده‌ای را که صالح در آن حضور دارد، به اشتراک گذاشت و نوشت: «فاجعه فقط در فرقه‌گرایی این شخص در فایل صوتی زیر نیست؛ بلکه در فرقه‌گرایی و سطحی‌نگری اوست. این فقط برای تاکید است، زیرا سطحی‌نگری و فرقه‌گرایی دست در دست هم دارند.»

«انس حمدون»، نویسنده نیز سخنان صالح را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «اظهارات بیمارگونه او درباره علویان نه تنها منعکس‌کننده فرقه‌گرایی فاسد و نژادپرستی زشت است، بلکه تایید می‌کند که انتخاب او تصادفی نبوده است.»

او ادامه داد: «او ابزاری در پروژه نابودی فرهنگ و ایجاد یک جایگزین فاشیستی است که ارتباط باقی‌مانده بین سوری‌ها و ارزش‌هایشان را قطع می‌کند و روند نابودی شخصیت سوری تحت تعقیب نظام سابق را تکمیل می‌کند.»

یادآوری چهره‌های علوی

در بحبوحه این جنجال، برخی مشتاق بودند نام‌ها و چهره‌های ادبی و فرهنگی طایفه علوی را به وزیر یادآوری کنند و سهم آنها در ادبیات و فرهنگ سوریه را از سعدالله ونوس گرفته تا بدوی الجبل، آدونیس، حیدر حیدر، ممدوح عدوان و هانی الراهب به یاد آورند.

سوری‌ها فراموش نکردند که وزیر فرهنگ را با وزیر دیگری مقایسه کنند که در نظر سوری‌ها از همه فرقه‌ها و اقشار به یک قهرمان تبدیل شده است: رائد الصالح، وزیر امور اضطراری، که با نظارت میدانی خود بر خاموش کردن آتش‌سوزی‌ها در ساحل سوریه، تصویر مثبتی از خود ترسیم کرد.

نظرات

captcha

اخبار مرتبط