1404/04/20-16:45

چین اولین زنبور سایبورگ را با سبک‌ترین کنترل‌کننده مغز ساخت

دانشمندان می‌گویند دستگاهی ساخت چین می‌تواند حرکات زنبورها را کنترل کند و این امر آنها را برای کمک به جستجوی بازماندگان در ویرانه‌های زلزله و میدان‌های جنگ ایده‌آل می‌کند.

به گزارش فارس؛ در مؤسسه فناوری پکن (Beijing Institute of Technology)، تیمی به رهبری پروفسور ژائو جی‌لیانگ موفق شده‌اند سبک‌ترین کنترل‌کننده مغز حشرات در جهان را بسازند. این دستگاه تنها ۷۴ میلی‌گرم وزن دارد، یعنی حتی سبک‌تر از یک کیسه شهد.

زنبورهای کارگر می‌توانند کیسه‌های شهدی را حمل کنند که معادل ۸۰ درصد وزن بدنشان است. هنگام پرواز، پاهای عقبی خود را مانند چرخ‌های فرود جمع می‌کنند تا مقاومت باد را کاهش دهند.

آن‌ها قادرند تا ۵ کیلومتر (۳ مایل) بدون نیاز به استراحت پرواز کنند؛ نمونه‌ای از نبوغ طبیعی که ماشین‌آلات انسانی را کیش و مات می‌کند.

این کنترل‌کننده به پشت زنبور متصل می‌شود و با سه سوزن به مغزش نفوذ می‌کند. دستگاه با ارسال پالس‌های الکترونیکی، توهماتی ایجاد می‌کند که مسیر پرواز را کنترل می‌کنند: چرخش به چپ، چرخش به راست، پیشروی، عقب‌گرد.

این گزارش افزود، در ۹ مورد از ۱۰ آزمایش، زنبور از فرمان‌ها پیروی کرد.

به گفته مقاله‌ای که در ۱۱ ژوئن در ژورنال مهندسی مکانیک چین منتشر شد، این زنبور سایبورگ می‌تواند به‌عنوان دیده‌بان نظامی یا جست‌وجوگر نجات در آوار زلزله استفاده شود.

ژائو و همکارانش نوشتند: «ربات‌های مبتنی بر حشرات، توانایی‌های برتر در تحرک، استتار و سازگاری با محیط را از میزبان‌های زیستی خود به ارث می‌برند.»

آن‌ها افزودند: «در مقایسه با جایگزین‌های مصنوعی، این ربات‌ها پنهان‌کاری بیشتر و دوام عملیاتی طولانی‌تری دارند و برای عملیات شناسایی مخفی در موقعیت‌هایی مانند نبرد شهری، ضدتروریسم، مقابله با قاچاق مواد مخدر و همچنین عملیات امداد در بحران‌های حیاتی، بسیار ارزشمندند.»

پیش از این، سبک‌ترین کنترل‌کننده سایبورگی در سنگاپور ساخته شده بود که سه برابر سنگین‌تر از دستگاه ژائو بود. آن دستگاه قادر بود سوسک‌ها و سوسری‌ها را کنترل کند، اما آن‌ها آهسته حرکت می‌کردند، برد کمی داشتند و سریع خسته می‌شدند.

تیم ژائو مدارها را روی فیلم پلیمری چاپ کرده‌اند که هم انعطاف‌پذیر است و هم به نازکی بال حشرات، درحالی‌که شامل تراشه‌های متعدد از جمله ریموت مادون قرمز است.

آزمایش‌ها در ۹ تنظیم مختلف پالس انجام شدند. پژوهشگران بال‌های زنبورها و چرخش‌های سوسک‌ها را مطالعه کردند. آن‌ها سیگنال‌ها را به حرکات خاصی مرتبط ساختند، زنبورها را وادار به چرخش کردند و مسیرهای مستقیم و طولانی برای سوسک‌ها ایجاد کردند با حداقل انحراف.

با این حال این گزارش میگوید که هنوز ایرادهایی باقی‌ مانده‌اند:

زنبورها برای کار به برق سیمی نیاز دارند و سوسک‌ها بعد از ۱۰ شوک خسته می‌شوند. به گفته محققان، یک سیگنال می‌تواند حرکات متفاوتی در گونه‌های مختلف حشره ایجاد کند.

یک باتری با دوام مناسب حدود ۶۰۰ میلی‌گرم وزن دارد که برای زنبور بیش از حد سنگین است. همچنین پاها و شکم آن‌ها به فرمان‌ها واکنش نشان نمی‌دهند.

تیم ژائو نوشت: «در تحقیقات آینده، دقت و تکرارپذیری کنترل رفتار حشرات با بهینه‌سازی سیگنال‌های تحریک و تکنیک‌های کنترلی ارتقا خواهد یافت.»

آن‌ها همچنین افزودند: «با گسترش ماژول‌های عملکردی کوله‌پشتی کنترل، قابلیت‌های درک محیطی ربات‌های مبتنی بر حشرات افزایش یافته و استقرار آن‌ها در شرایط عملیاتی پیچیده مانند مأموریت‌های شناسایی و کشف پیش خواهد رفت.»

کشورهای مختلف وارد رقابت شدیدی در زمینه فناوری سایبورگ شده‌اند. آژانس پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریکا (DARPA) در گذشته پیشتاز این حوزه بود و ژاپن در تعقیب آن قرار داشت. اما اکنون چین در حال شکستن رکوردها در این زمینه است، آن هم به لطف سرمایه‌گذاری دولتی گسترده و صنعت الکترونیک پررونق.

سایبورگ (به انگلیسی: Cyborg ) یا اندامگان رایانه‌ای کوتاه شدهٔ سایبرنتیک ارگانیسم، یک موجود تلفیقی از اعضای انسانی و مصنوعی است.

نظرات

captcha

اخبار مرتبط