• خانه
  • بورس بانک و بیمه
1400/09/21-22:05

حذف یکباره دامنه نوسان به صلاح بازار نیست/ در تلاش هستیم که ارزش سهام عدالت حفظ شود

 حذف یکباره دامنه نوسان به صلاح بازار نیست/ در تلاش هستیم که ارزش سهام عدالت حفظ شود

عشقی گفت: اگر شرایط آماده باشد راه‌هایی برای بازگشایی دامنه نوسان وجود دارد، اما باز کردن دامنه نوسان در حال حاضر باعث تشدید نوسان‌ها می شود.

به گزارش اکوفارس به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ مجید عشقی رئیس سازمان بورس در نشست خبر‌ی گفت: با توجه به وضعیتی که در بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ شاهد بودیم باید نوسانات بازار به حداقل برسد. سیاست گذاری این است که با استفاده از دولت، مجلس و کمکی که فعالان بازار در راستای شفافیت بازار انجام می‌دهند، بورس را به ثبات برسانیم. هم اکنون مهم‌ترین دغدغه بازار عدم اعتماد و اصلاح ساختار سازمان و سیاست‌های بودجه است.

رئیس سازمان بورس در خصوص دامنه نوسان گفت: جلسه با ریاست قوه قضائیه در خصوص اتفاقات پیش آمده در بورس بود. در این جلسه ابهاماتی از  جمله موارد شامل، اشتباه در یونیت صندوق‌ها که در بازار سرمایه معامله می شود، رخ داد.  که حرف اشتباهی بود و معنا ندارد که صندوق ها با کد افراد به معامله بپردازند.

او گفت: دامنه نوسان ابعاد مختلفی دارد و باید متناسب با شرایط بازار برای آن تصمیم گرفت. نباید دامنه نوسان به این شکل موجود باشد و باید دامنه نوسان پویایی مشابه بورس‌های دنیا داشته باشیم. در حال حاضر با عدم تعادل کلی مواجه هستیم، اگر دامنه نوسان نداشته باشیم این نوسانات را شدید‌تر می‌کند. اگر شرایط مهیا باشد راه‌هایی برای بازگشایی دامنه نوسان وجود دارد، ولی به صلاح بازار نیست که به یکباره آن را باز کنیم.

عشقی ادامه داد: صنایع مختلف در بورس وجود دارند و عمدتا شرکت‌های بزرگ در بورس پذیرش شدند. در حوزه شرکت‌های تکنولوژی محور این فرآیند شروع شده و با تمهیداتی که اندیشه شده شرکت‌های تکنولوژی محور نیز در حال ورود هستند. با توجه به درآمدی که شرکت‌ها ایجاد می‌کنند، پذیرش شدند و در حال حاضر ۲۰ شرکت در حال عرضه در بورس هستند.

او گفت: با حضور گسترده مردم از سال گذشته بسیاری از زیر ساخت‌ها پاسخگو نبود، اما نسبت به سال گذشته زیر ساخت‌ها بهتر شده است و باید روی شرکت‌هایی که شرایط پذیرش را ندارند، کار کنیم تا وارد otc شوند.

رئیس سازمان بورس گفت: چالش‌های بازار مشخص است. در خصوص قیمت گذاری دستوری در ۴-۵ سال گذشته بر روی برخی صنایع با تلاشی که بازار سرمایه داشت و تصمیمات کلانی که توسط دولت گرفته شد، بر روی محصولات فولادی و پتروشیمی قیمت گذاری دستوری در بورس کالا رفع شده است.

او ادامه داد: در برخی صنایع فرایند وجود دارد مثلا در بحث پالایشگاه‌ها از دولتی بودن پالایشگاه‌ها رنج می‌بریم مثلا صادرات محصولات پالایشی توسط دولت انجام می‌شود، با اینکه در حال حاضر ۵۰ درصد پالایشگاه‌ها در دست دولت نیستند. برخی صنایع هم چالش‌های دیگری دارند، مثلا در صنعت خودرو علاوه بر قیمت گذاری دستوری ساختار مالی، ساختار مدیریتی نیز هست که باید اصلاح شود.

این مقام مسئول گفت: قیمت گذاری دستوری با رایزنی که با صنایع مختلف داریم اصلاح خواهد شد.

عشقی در خصوص دامنه نوسان گفت: اخبار متفاوتی که منتشر می‌شود بر روی صنایع مختلف تاثیر می‌گذارد و مثلا اگر ما دامنه نوسان نداشتیم اخباری که در هفته گذشته در حوزه خودرو منتشر شد، بسیار به ضرر سهامداران تمام می‌شد.

رئیس سازمان بورس گفت: بازگشت اعتماد به بازار منحصر بر سازمان بورس نیست. سازمان بورس وظیفه نظارت بر ناشران و معاملات را بر عهده دارد و بحث اعتماد سازی بر بازار سیاست گذاری هست که در کل اقتصاد کلان باید شکل گیرد. در این مدت رایزنی‌های مختلفی در جهت کمک به بازار در مباحثی، چون قیمت گذاری دستوری، بودجه و تصمیمات اخذ شده در اقتصاد کلان داشتیم.

سازمان بورس به تنهایی نمی‌تواند اعتماد را به بازار بازگرداند

او ادامه داد: با توجه به شرایط اقتصادی حال حاضر باید مباحثی همچون تورم کنترل شود. سازمان بورس به تنهایی نمی‌تواند اعتماد را به بازار بازگرداند. در بحث سهام عدالت مسیری طی شده و قرار است ساختار اجرایی سهام عدالت مورد بررسی قرار گیرد. باید اقدامات اصلاحی را انجام دهیم تا سهام عدالت را به صاحبان اصلی منتقل کنیم.

او گفت: رانت در صندوق‌های سرمایه گذاری برای عده‌ای خاص نیست و هر کسی که بخواهد می‌تواند خریداری کند. مشکل اصلی در عرضه سهام کوچک داشتیم این بود که در زمانی عرضه این سهام به هر کد معاملاتی ۱۰-۲۰ سهام می‌رسد که این معضلی برای شرکت می‌شود، زیرا یک شرکت کوچک از یک سهامدار به ۵ میلیون سهامدار می‌رسد، زیرا این شرکت اگر بخواهد یک افزایش سرمایه کوچک بدهد، باید بسیار هزینه کند تا افزایش سرمایه صورت گیرد. همچنین منفعتی برای سرمایه گذاران ندارد.

شفافیت اطلاعات مالی شرکت‌ها یکی از رسالت‌های اصلی سازمان بورس

عشقی ادامه داد: یکی از رسالت‌های اصلی سازمان بورس شفافیت اطلاعات مالی شرکت هاست. وقتی محصولات بورسی در بازار مشخصی فروش می‌رود اطمینان کاملی از اینکه محصولات شرکت به بهترین نحو فروش رفته حاصل می‌شود. در محصولات فولادی هر کدام از سهامداران بتواند پیگیر قیمت و فروش آن‌ها باشد به راحتی می‌توانند انجام دهند. همچنین حجم کالا‌هایی که در بورس کالا عرضه شده رشد خوبی داشته است.

رئیس سازمان بورس گفت: تصمیم گیری در شورای عالی بورس به صورت اجماع گرفته می‌شود. یکسری سیاست‌هایی که بانک مرکزی با توجه به رسالت خود دارد، ممکن است با بازار اقتصاد کشور همخوانی نداشته باشد، ولی تصمیماتی که در شورای عالی بورس و بانک مرکزی گرفته می‌شود تبعات بازار سرمایه را به حداقل می‌رساند.

عشقی در خصوص صندوق تثبیت بازار سرمایه گفت: صندوق تثبیت بازار برای حمایت از بازار سرمایه است و دولت عزم جدی دارد تا این صندوق بزرگ شود و دولت تصمیم داشت که مبلغی به صورت مداوم به صندوق واریز شود. برای اولین بار در لایحه بودجه میزان آن مشخص شده است. عزم دولت این است که علاوه بر ۲۰۰ میلیون دلاری‌که سال گذشته واریز شد مجددا مقداری به صورت مداوم به بازار سرمایه تزریق شود.

رئیس سازمان بورس گفت: سازمان بورس می‌تواند به تشدید سرمایه تولید کمک کند. یکی از دلایلی که در سال گذشته از ورود نقدینگی به بورس استفاده نشد این بود که این ورود نقدینگی به بخش واقعی تولدی سرایت نکرد. در صورتی که مشکل نقدینگی به بازار سرمایه رفع شود و همراه با بازگشت اعتماد، پذیرش شرکت‌ها نیز صورت گیرد که در بلندمدت می‌تواند به ثبات بازار سرمایه کمک کند.

عشقی گفت: هم اکنون وضعیت سود آوری شرکت‌ها خوب است. امسال با توجه به شرایطی که در بازار سرمایه وجود دارد مذاکرات برای عرضه بلوکی برخی از عرضه‌ها وجود دارد. با توجه به برآورد‌هایی که وجود دارد، شرایط بازار در ماه‌های آینده بهتر خواهد بود و برای فروش اوراق در بورس نیز شرایط بازار مدنظر قرار می‌گیرد.

رئیس سازمان بورس گفت: شرکت‌های بورسی یکسری دارایی‌های ارزی خود را در سامانه بانک مرکزی به فروش می‌رسانند، نرخی که در آن جا دیده می‌شود، نرخ میانگین است و ارز‌های مختلفی دیده می‌شود. بانک مرکزی اجازه داده نرخ ارز براساس عرضه و تقاضا تعیین شود.

در تلاش هستیم که ارزش سهام عدالت حفظ شود

عشقی گفت: ارزش سهام عدالت، با روند بازار سرمایه نوسان دارد، ولی در تلاش برای حفظ ارزش سهام عدالت هستیم. از سال گذشته که آیین نامه اجرایی تصویب شد دلیل توقف آن دغدغه‌هایی موجود بود. در حال حاضر با ذی نفعان اصلی در حال بررسی هستیم.

رئیس سازمان بورس گفت: سود عملکرد سهام عدالت در سال ۹۸، ۹۸ درصد آن پرداخت شده و در خصوص نحوه دریافت و‌پرداخت سود از شرکت‌ها در سال ۹۹ نیز جلساتی خواهیم داشت و برای سود ۹۸ فقط مخابرات است که وارد بحث حقوقی شده است و رفع خواهد شد.

این مقام مسئول گفت: براساس هماهنگى با وزارت اقتصاد، بخشی از املاک و مستغلات دولت که امکان پذیرش در بورس کالا را دارد بر تابلوی املاک بورس کالا به فروش خواهد رسید.

عشقی گفت: فکر می‌کنم دغدغه و حساسیتی که دستگاه قضا دارد، خوب است و تشکیل شعب ویژه بورس برای رسیدگی به جرائم و تخلفات وجود دارد و دادستان توجه ویژه‌ای به بورس دارد و برای برخورد و پیگیری از جرائم ورود خوبی شده است. ما هم در سازمان بورس استقبال می‌کنیم. با دستگاه‌های نظارتی در ارتباط هستیم تا در مورد مسائل گذشته و جاری کار‌های جدی انجام شود.

عشقی گفت: در خصوص ماینر‌ها هم این ادوات کلا متعلق به شرکت بورس بوده و بعد از دو تا سه ماه فعالیت، راکد بوده اند. این ماینر‌ها متعلق به شخص خاصی نیست. در این خصوص تخلفی صورت گرفته و در کمیته تخلفات هم بررسی شده است. رای قطعی صادر شده و ما از طریق کمیته تخلفات خودمان و سایر دستگاه‌ها پیگیر موضوع هستیم. ضمن اینکه ابعاد آن عدد ناچیزی بود و آنقدر گسترده نیست که در مورد آن به صورت مستمر صحبت کنیم. قطعا برخورد خواهد شد و اگر نیاز به سلب صلاحیت باشد انجام می‌شود.

رئیس سازمان بورس در پاسخ به این سوال که با توجه به احتمال حذف دلار ۴۲۰۰، چرا سازمان بورس و اوراق بهادار ناشران را ملزم به شفافیت در مورد آثار سود و زیانی این رخداد نمی‌کند؟  گفت: با توجه به ساختار صنایع بورسی، صنایع محدودی از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی متاثر می‌شوند، ولی حتما حتما با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، از این صنایع شفاف سازی می‌کنیم.

نظرات

captcha

اخبار مرتبط